Passion2Dance in Brabants dagblad: "Kijk!"

Zelfverzekerde latin lovers op de vloer

Als mensen bijeenkomen, gebeurt er altijd iets. Op zoek naar het ongeziene in Brabant. Deze week: Een lesje
Bachata van Kim en Lennie bij buurthuis Kadans in Best.

Redactie: KIM VAN HOUT_____________________________________________________________

 

Buiten koud, regen, wind, herfst. Maar dat gure weer is binnen bij buurthuis Kadans snel vergeten. Waar de latin klanken door de zaal kaatsen. De danskoppeltjes allemaal op een eigen plekkie. Onder gedimd licht, voorzien van een grote glimlach. De een al heel lekker losjes in de heupen, bij de ander mag het bekken nog best een beetje beweeglijker.

 

En daar komt de leraar natuurlijk goed van pas. Lennie dus, die de lessen samen met zijn dans- én levenspartner Kim geeft. Straks Cubaanse salsa, maar eerst dit uurtje Bachata, een dans uit de Dominicaanse Republiek. Lennie op zijn rode schuifelschoentjes, Kim op een stel rode, hoge hakken. Rood, de kleur van liefde, passie, vuur. Rood, de huiskleuren ook van Passion2 Dance, hun dansschool.

 

Een man – type ruwe bolster, blanke pit – danst intussen vrolijk met zijn vrouw, maar heeft ook nog ruimte voor wat grappen tussendoor. Als Lennie vraagt waar de grootste uitdaging vanavond in zit, doelend op het dansen natuurlijk, roept de man: ,,Om hier te zijn.’’ Zijn vrouw vult aan: ,,Voor jou is het gemakkelijk, gij het er voor gestudeerd.’’
Maar dat is niet zo, zegt Vlaamse Lennie: ,,Want eigenlijk ben ik automechanieker van beroep.’’  1,2,3 tap, 5,6,7 tap, dominican, basic, telt Lennie door. De danskoppels gefocust. Niet alle koppels zijn échte koppels. Ja, er zijn dames bij die hun man van de bank af hebben weten te slepen. Of andersom.  Maar er zijn ook dansende dames met een ‘hulpheer’ in bruikleen.

 

,,Er zijn altijd meer vrouwen dan mannen die zich aanmelden”, zo legt Kim uit. ,,Deze drie heren zorgen ervoor dat iedereen een danspartner heeft. En...”, voegt ze snel toe: ,,We zoeken nog veel meer dansende mannen.’’  Silvia en Geron, ook geen stel. Maar samen dansen, dat doen ze al jaren. Goede vrienden zijn het, met een gedeelde passie. Silvia is verknocht aan Zuid-Amerikaans dansen nadat ze zes jaar geleden de vloer op werd getrokken bij Santiago de Cuba, op het Stratumseind in Eindhoven. En Geron, oorspronkelijk uit Curaçao, die danst al zijn hele leven. ,,Dat kreeg ik van thuis uit natuurlijk al mee.’’ Met zijn inmiddels ex-vrouw ging hij heel wat salsafeestjes af. ,,Maar’’, zo vertelt Geron opvallend vrolijk: ,,Ze kon niet zo goed tegen mijn dominantie tijdens het dansen. Dus meestal deden we de eerste twee dansjes samen, en gingen daarna heel snel met anderen de vloer op.’’

 

Toch is het – tijdens ‘de dans’ in ieder geval – nog steeds heel normaal dat mannen de leiding nemen. Dat nog niet in álle deelnemers een even zelfverzekerde latin lover schuilt, blijkt wel als Lennie de vrouwen zegt hun ogen dicht te doen. En de mannen de opdracht krijgen om nu de complete leiding te nemen. Sommige mannen reageren wat lacherig, schuifelen wat nerveus over de vloer. Ervaren Lennie schiet hen te hulp. Op eigen wijze, en met diepe stem: ,,Ik zou zeggen, dames, luister vanaf nu heel goed naar uw meester.’’ Luisteren naar de leraar gaat in elk geval goed. 

Kijk